Peršalimo ligų profilaktikai informacinių technologijų specialistas Ramūnas Račkauskas reguliariai ruošia pirtį.

Jam pirtis – išsivalymo, sveikatos ir atsipalaidavimo šaltinis, nes su prakaitu pasišalina tai, kas organizmui nėra reikalinga. Svarbiausia, kad pirtyje žmogus atsipalaiduoja, pailsi, atsikrato streso.
Ilgą laiką svarstęs, kaip įdomiau įsirengti pirtį, netoli Vievio gyvenantis vyras nutarė, kad tai turi būti piramidės formos statinys.

Per pusmetį šią svajonę įgyvendinęs vyras pastatė statinį, nušlifavo gultus, sumūrijo krosnį, o akmenų, kurie pirtyje atlaikytų didelius temperatūros svyravus, ieškojo ne tik parduotuvėse, bet ir vandenyje kaip mūsų protėviai.

Vyras daug eksperimentavo - rinko akmenis ežerų ir upių pakrantėse, pirko vulkaninės kilmės lavos akmenų, juos kaitino, ant jų pylė vandens, stebėjo išgaunamo garo skirtumus ir apsistojo ties žadeitu.

"Man akmenys yra viena svarbiausių pirties įrangos dalių, nes nuo jų priklauso, kiek ilgai reikės kūrenti krosnį, koks bus garas", -aiškino R. Račkauskas.

Labiausiai atpalaiduojanti kūną pirties procedūra , anot R. Račkausko - šiltų žadeito akmenų masažas.

Žadeitas - tvirta uoliena, labai laidi šilumai, duoda ne tik teigamą poveikį žmogui, bet ir sutaupo laiko ir kuro - pirtis su žadeitu „užtaisyta“ krosnimi iškūrenama per trumpesnį laiko tarpą bei sukūrenama mažiau kuro, o garas būna daug lengvesnis.

Todėl žmogus gali ilgiau mėgautis pirtimi. Priešingu atveju, kai pirtyje susikaupia pernelyg daug drėgmės, žmogus pradeda jausti tvankumą, jam sunku atgauti žadą, po tokios pirties jis jaučiasi pavargęs.