Del žado niekada neverta prarasti žado...

Virgaudas Gudas

 

Per televiziją ir spaudoje, ypač Rusijos žiniasklaidoje, vėl padaugėjo informacijos apie stebuklingąjį mineralą - žadeitą, "žaliąją gyslą", gydančią visas ligas, apie šio mineralo antgamtines galias ir poveikį žmogui. "Pastogė" domėjosi tikrosiomis žadeito savybėmis.


 Iš tiesų yra jrodyta, kad žadai (šiuo vardu buvo vadinami du mineralai - žadeitas ir nefritas, nes juos atskirti labai sunku) jau buvo žinomi prieš 7000 metų.
 Majų kultūroje šis akmuo buvo vadinamas "harmonijos valdovu". Žadeitas buvo vienas iš dvylikos vyriausiojo šventiko talismaninio ankrūtlnio akmenų. Buvo manoma, kad jis prailgina šeimininko gyvenimą, padaro jį vaisingą ir pasirūpina sielos perėjimu j kitus pasaulius. Prieš 2000 metų kinai iš jų ėmė tašyti kulto objektus: dievų statulėles, talismanus ir simbolius. Vidurio Amerikoje žadeitas buvo aukso vertės.
 Garsusis JAV žinynas "Melody" žadeitą laiko laimės ir apsaugos amuletu. Žinynas jj vadina "sapnų" bei "ištikimybės" akmeniu, kuris padeda įgyvendinti tikslus, per sapnus išspręsti savąsias problemas ir kartu su kalnų krištolu atverti Žinojimo karalystę.
 "Gurudo" žinyne teigiama, kad žadas stiprina kūną ir suteikia ilgą gyvenimą, subalansuoja astralinį kūną. Žadeitas teigiamai veikla širdį, inkstus, kepenis, skydliaukę, blužnį, stiprina imuninę sistemą, valo kraują ląsteliniu lygmeniu, pašalina nuodus per inkstus.
 Vokietijos mineralų terapeute Sofia Sienko teigia, kad žadeitas vėsina, ramina, mažina visus tinimus, žemina kraujospūdį, stiprina skrandį, atjaunina organizmą. Žymus astrologas Pavelas Globa sako, kad žadeitas - magiškas akmuo, veikiantis gamtą, nes senovėje buvo manoma, jog jis netgi padeda reguliuoti orus. Šis akmuo veikia kaip stabilizatorius, dažnai naudojamas medicinoje.
 Kaip yra iš tikrųjų? Europoje ir Amerikoje jau nebesiginčijama dėl to, kad mineralai veikla žmogaus kūną, emocijas, protą ir dvasią, vadinasi, turi poveikį ir aplinkai. Tai įrodyta tyrimais, atliktais ne vienoje šalyje.
 Mineralų terapija prieš gerą keturiasdešimt metų vėl atgimė JAV, o prieš dvidešimt metų ją itin suaktualino vokietis Michaelis Giengerls. Jis įkūrė Tarptautinę mineralų gydomųjų savybių tyrimo organizaciją, jos nariai dabar tuo užsiima visame pasaulyje. Dabar su šia organizacija skaitosi ir mokslininkai bei medikai. Ji tampa pasaulio mineralų terapijos lydere. Rytų šalims tokių mineralų savybių niekada įrodyti nereikėjo: jie niekada šiais akmenimis nepaliovė naudotis.


Respublika 2007.11.13