Imperatoriškasis žadeitas - kūnui ir sielai

Imperatoriškasis žadeitas - kūnui ir sielai


Raimonda Karosaitė


 Vis spartėjant gyvenimo tempui, patiriant nuolatinį stresą, ypač skubančiam šiuolaikiniam verslininkui būtina atstatyti jėgas ir atpalaiduoti įtemptus nervus. Pirtis vis dažniau tampa ne tik nepakartojamo poilsio ir apmąstymų vieta, bet ir neatskiriama būsto dalimi. Maudymasis pirtyje - tai ir mūsų tautos tradicija, kurios niekada neatstos jokie dušai ar sūkurinės vonios. Tai ypatingas ir nepakartojamas būdas atsikratyti nuovargio ar vieno kito kilogramo, pabendrauti malonioje draugijoje. Garsieji pirtininkai suomiai, kuriems net pirmą kartą sutikto verslininko kvietimas į sauną laikomas išskirtiniu svetingumo ženklu, įsitikinę, kad šios procedūros - tobuliausios ir naudingiausios žmogui.
 Pirties akmuo - nuostabiais žolelių aromatais dvelkiančios, šilkinių ežerų vandenų kaskadomis viliojančios pirties pagrindas.

  Imperatoriškasis žadeitas - vienintelis pusbrangis akmuo, idealiai tinkantis pirčiai. Nė vienas akmuo šioj vietoj nepralenks saugaus, ilgaamžiškesnio už kitus pirtyse naudojamus akmenis, besilydančio tik nepaprastai aukštoje temperatūroje, itin vienalyčio (90 proc.) nevulkaninės kilmės mineralo. Neskaidraus ar pusiau skaidraus žalsvo atspalvio žadeite, kurio pagrindiniai tiekėjai pasaulyje yra Birma ir Rusija, randamos ypač retos ir nepaprastos vertės (kainuojančios tūkstančius litų) gijos, iš kurių gaminami juvelyriniai dirbiniai. Per metus tokio akmens visame pasaulyje teišgaunama 100 - 150 kilogramų.

  Žadeitas, kuris Senovės Kinijoje ir Japonijoje buvęs prieinamas tik kilmingiesiems, ispanų kalba reiškia "šono" akmenį. Kadaise jis naudotas kaip priemonė nuo inkstų ligų, juosmens skausmų. 1596 metų kinų enciklopedijoje nurodoma, jog žadeitas stiprina plaučius, širdį ir ilgina gyvenimą. Šių laikų litoterapijos (gydymo akmenimis) šalininkai teigia, kad žadeitas turi stabilizuojamą koncentruotos energijos poveikį, teigiamai veikia arterinį kraujospūdį, stiprina nervų sistemą ir vyrų lytinę potenciją, aktyvina kraują gaminančius organus ir gerina kraujo sudėtį, švelnina organizmo reagavimą į oro permainas. Akmuo naudojamas gydyti stuburo, šlapimo pūslės ir šlapimo takų ligoms. Mūvint žadeito žiedą, galima atsikratyti akių nuovargio, gydyti trumparegystę. Akytas lyg apelsino žievė (stebint mikroskopiškai) žadeito akmuo liesdamasis iš organizmo sugeria kenksmingus cheminius junginius ir reguliuoja medžiagų apykaitą ląstelėse.
  Įkaitusioje pirtyje vandeniu apipiltas žadeitas šiek tiek sugeria vandenį, yra laidus šilumai, kurią nematomais garais palengva išskiria į aplinką. Žadeito pirtyje nepajusite ir neišvysite kvapą gniaužiančių aitrių bei deginančių garų. Oras išskaidrėja, kvėpuojasi lengvai, o prakaitas, plaunantis iš organizmo nuodingąsias medžiagas, liejasi upeliais. Žadeitas tiesiog išsiurbia iš organizmo visus šlakus (teigiamai veikia sudėtyje esantis ceolitas analcimas, išsiskirianti bei nuskausminanti, slopinanti uždegimus silicio rūgštis). Tyrimais patvirtinta, kad šio akmens radioaktyvumas visuomet mažesnis nei esti pačioje švariausioje aplinkoje.
  Jei į vandenį, kuriuo šlakstysite įkaitusius žadeito akmenis, taip pat įmesite keletą gabalėlių šio mineralo, patirsite dar didesnį malonumą.
  Imperatoriškasis žadeitas, kurį jūs turite galimybės įsigyti vienintelėje Europos Sąjungoje šio akmens platinimo teises turinčioje bendrovėje "Rokiškio pragiedruliai", į Lietuvą atkeliauja iš Vakarų Sajanų kalnuose, dviejų kilometrų aukštyje, esančių kasyklų, kur taiga prie vieno iš Jenisiejaus intakų ypač švari - arčiausia gyvenamoji vietovė už 40 kilometrų. Tad šis natūralus, tinkamiausias pirčiai akmuo ypač ekologiškas. Jis populiarus ne tik prestižinėse gydomosiose pasaulio saunose. Daugelis savo sveikata besirūpinančių žmonių šio akmens įsigyja savo namų pirtims.